De uitputtingsmachine

Bijna twee jaar geleden baarde ik mijn eigen uitputtingsmachine. Ik noemde deze uitvinding ‘Tadeusz’. Ik zou zo een prijs winnen bij het uitvinderssalon. Deze gesofisticeerde uitputtingsmachine is op velerlei manieren bijzonder effectief: omdat het mechaniekje veel onderhoud en verzorging vraagt, werkt het al voor het zelfs maar opstaat! Gewoon al de brandstof bijvullen, het smeren en het properhouden zijn al noemenswaardig. Maar als het ding begint te doen waar het voor gemaakt is, dan zijn de poppen pas echt aan het dansen. De uitputting is altijd òf aanwezig òf vlakbij.

Een sterke motor, heel wat paardenkracht, en veel decibels.
Soms moet ik al uitrusten voor ik buitenstap. Probeer zo’n weglopend en wriemelend ding maar eens van muts en jas te voorzien. Dan ook nog al het onderhoudsmateriaal (luiers, reservekleding, vochtige doekjes…) niet vergeten. En de kar om het apparaat in te vervoeren. Hoewel het natuurlijk doelgerichter is als je het gewoon laat rondrennen.
Nu het minder koud is moeten de handschoenen niet meer aan. Een spijtige zaak want die leverden altijd een extra graadje uitputting op.

Maar het best werkt deze machine toch als het donker is. Op dit eigenste moment, het is bijna middernacht, luister ik naar uitbundig gezang op speciale toonhoogte. Met de zelfzekerheid van Frank Sinatra en de emoties van Jacques Brel zingt hij ‘Hi-hi-hi! ha-ha-ha! dom-tom-tom…’ (‘ik stond erbij en ik keek ernaar’ is nog te moeilijk, denk ik). Hij is bezig van acht uur. Soms is het geen zingen, maar krijsen. Variatie is een van zijn sterke aspecten.

Ik weet dat – op het ogenblik van het ter bedde gaan – een ijselijk geween mij van de slaap zal behoeden. Gelukkig is deze uitputtingsmachine goed afgesteld en zijn de intervallen in het systeem zo geprogrameerd dat er op cruciale momenten ingegrepen wordt. Enkele seconden nadat ik indommel bijvoorbeeld. Of bij het aanbreken van de diepe slaap. En toch minstens om het uur. En zelfs dan weet dit machientje nog een stapje verder te gaan: om drie uur ’s nachts dwingt het mij bijvoorbeeld om op handen en voeten in het donker op zoek te gaan naar een tutje. Wat praktisch onvindbaar is natuurlijk. Anders zou het maar een slappe uitputtuingsmachine zijn. Niet?

Een ander slimmigheidje van dit toestel is het gewicht. Met zijn vijftien kilo onderhoudt het de fysieke uitputting. Je rent er een hele dag achteraan en als je het te pakken hebt is er de lichamelijke beproeving, de armspieren worden niet vergeten tijdens het proces.

Maar het meest effectief van deze sublieme uitputtingsmachine is misschien wel het ongebreidelde enthousiasme. Gewoon al dat vinnige smoeltje en ik word al moe.
Maar ook altijd zo blij. Zo ongelofelijk blij…

Advertenties

17 gedachtes over “De uitputtingsmachine

 1. Soms heb je wel zin om een tuinhuis in te richten of om de muren van hun kamer vol te hangen met eierdoosjes (om het geluid te dempen).
  Wij kunnen vroeger toch nooit zo erg geweest zijn zeker?

 2. ha ! ik dacht al dat wij een uniek exemplaar hadden, maar nee dus, ze zijn allemaal ’t zelfde, met dezelfde hi hi hi ha ha ha liedjes. alleen een andere smoelke 🙂
  foto made me smile 🙂

 3. Jij hebt echt een topmodel zeg! Ik heb er twee die toch iets minder functioneren dan deze. Soms haperen ze even, en gaan ze gewoon allebei om zeven uur slapen en worden de volgende ochtend pas om acht uur wakker. Maarja, ik heb de bonnetjes niet meer, en dan moet je het er maar mee doen hé.

 4. Mooi beschreven , herkenbaar ook wel. Mooie zoon,een fotomodelleke.
  Bij ons was/is zoon nr. 1 de rust zelve maar had zeer weinig slaap nodig.
  Zoon nr.2 een beetje gelijk jouw zoon (nu nog) maar die kon dan uren aan een stuk slapen,daarmee dat hij na het slapen energie voor 10 had.
  Ze zijn al veel ouder maar ’t zit er nog in ,hoor.

 5. Pingback: Gewichtige oorlog « Ysabje's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s