Winterbos

Vorige week zaterdag zijn we een eindje weg geweest. We zijn de sneeuw gaan groeten in het Peerdsbos. De laatste keer dat ik er was had ik nog geen kinderen en gingen we – mijn lief lief Sven en ik – een romantisch wandelingetje doen op een herfstavond. We kwamen wat laat aan en werden verrast door de plots oprukkende schemering die al snel in duisternis veranderde. Geheel verdwaald en uitgeput doolden we door het donkere woud(je). We zagen de schimmen van reeën, en de bomen werden steeds maar grimmiger. ‘Het peerdsbos’. Klinkt totaal ongevaarlijk, maar het wordt groter naarmate het donkerder wordt… Het heeft uren geduurd voor we eruit geraakt zijn. En dan nog wel dankzij een eenzame jogger wiens ploffende voetstappen eerst voor die van een galopperend wild dier gehouden werden… De vreemde man belette ons gelukkig om nog dieper het bos in te trekken.

Deze keer waren we wat vroeger op de dag, en zijn we niet van het grote pad geweken. Sventikov en Tadeusz legden een ketting van sneeuwballen en de het spoor van de wielen van de buggy – waarin klein Borisje lekker ingeduffeld lag rond te staren – waren de dubbele zekerheid op een behouden terugkeer. Belachelijk als het licht is, maar wij laten ons geen twee keer achtereen in de val lopen door dat boosaardig, maar mooie toverbos!

Zo’n sneeuwlandschap is echt om van te smullen. De foto’s zijn altijd saaier dan de werkelijkheid, maar dat geloof je niet op het moment dat je ze maakt…

Iemand mijmerde onlangs over het fijne geluid van sneeuw die onder je voeten kraakt. (Wat cliché om dat als favoriete geluid te kiezen. Net als de geur van versgemaaid gras… Maar goed. Het mag natuurlijk wel je favoriet geluid of geurtje zijn.)
We dachten eerst dat het sneeuwkraakgeluid iets was dat met niets anders te vergelijken valt. Maar dat klopt niet. Het klinkt eigenlijk net als gaan zitten in een leren zetel. Met weinig kleren aan dan nog. Maar sneeuw klinkt toch beter dan leren zetels. In sneeuw zit de stille potentie van een sneeuwbal. Dat heb je dus niet met leren zetels…


Eén reactie

  1. Mijn moedere vertelde ons vroeger dat sneeuw onder je voeten kraakt omdat hij op nieuwe sneeuw roept. Ik moet daar steeds aan denken als ik dat zalige geluid onder mijn voeten voel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.