Het einde van de eerste vakantie

Tadeusz zijn allereerste schoolvakantie loopt op z’n eind. Overmorgen mag hij weer naar school. Dat het vakantie was beseft hij niet. Hij zegt soms wel dat het ‘nu kansie’ is, maar wat betekent dat voor een man van nog geen drie jaar oud?
Hij is de school nog niet vergeten na veertien dagen verlof van zijn kleuterschooltaken. Hij duikelde donderdag zijn telefoon (een afgedankte kapotte gsm) op uit de krochten van zijn speelgoedmand om eens naar zijn meester te bellen.
“Ik ga meestej Kim bellen!” zei hij vastbesloten. Hij kan al goed bellen. Hij houdt de gsm tegen zijn oor, loopt pratend van het gezelschap weg en gaat in de andere kant met z’n elleboogje op de tafel leunen om te telefoneren als een echte volwassene.
“Allo meestej Kim. Ik maandag naar sool kome. Tadus is naar zee weest. Nu terug naar sool.” En dan gooit hij er een nonchalant lachje achteraan. “Daahaag, tot folgende week!”
Als je niet beter zou weten zou je zweren dat hij Γ©cht met meester Kim gebeld heeft.
Maar hou hem een echte telefoon tegen het oor, met pakweg een favoriete bompa aan de andere kant, het kind weet niet wat zeggen, en roept wat onbeholpen een handvol losse woordjes. Doen alsof gaat hem veel beter af.

Dat hij naar school mag vindt hij leuk. Daar kan hij weer ‘koken’. Als ik hem van school afhaal en vraag wat hij die dag gedaan heeft is het antwoord steevast ‘koken’. Op school staat hij een hele dag achter het kleine speelgoedfornuis en daar maakt hij het ene culinaire hoogstandje na het andere. Soms heeft hij ‘kolaatje gekookt’ (chocolade gekookt), dan heeft hij weer pannenkoeken met vleesje gebakken. Of appel met boeken in de oven. Hier thuis maakt hij soms ‘Bert in de oven’. Het plastieken Bertje (van Bert en Ernie) is bij het voorverwarmen in de echte oven al een paar keer bijna een gewisse dood gestorven. En we hebben hier een reisgids van Parijs met bruine gekrulde blaadjes en een half gesmolten plastieken kaft.

Het is goed dat de school weer begint. Ik zei gisteren dat hij maar wat moest spelen met zijn garage of zijn piano. Hij zei: “Nee. Ik ga beetje rommel maken.” En hij gooide de hele speelgoedmand leeg. ‘Rommel maken’ is voor Tadeusz een volwaardige activiteit en niet louter een lastig gevolg van spelen. Als hij geen kok wordt kan hij nog altijd voor professioneel rommelmaker gaan…

3 gedachtes over “Het einde van de eerste vakantie

  1. haha πŸ™‚ hoe herkenbaar ! onze art “kookt” ook graag en “belt” ook verschillende keren; de bewijzen zijn vastgelegt op video en foto πŸ™‚
    en yezzz! tis weer school ! de laatste tijd staat hij heeeeel hevig, amaai. we moeten dringend huis+tuin πŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s