Tapas & Ropas

Gisteren was het de tweede editie van ‘Tapas & Ropas’, een kleine kledingruilactie van een groep grieten die elkaar zo min of meer kennen. Bij de eerste editie ging ik al naar huis op wolkjes, maar de tweede editie bevestigt het succes van de formule. Oersimpel, maar geniaal.
Men neme enkele madammen met al hun miskopen, ex-lievelingskleding, niet-meer-inkunners, weinig gedragen niemendalletjes, afgedankte sjaaltjes en sacochen en men brenge alles bijeen op een vooraf bepaalde plek (belangrijk). Alles wordt uitgestald. Men snuffele eens hier en men piepe eens daar. En dan – als het meeste op een kapstokje gezwierd is – gaan de poppen aan het dansen: er wordt gepast. En gepast. En gepast en gepast. Voor de spiegel wordt er gedraaid en gewapperd met gewaden. Een hapje tussendoor. Een glaasje van ’t een of ’t ander. Het is niet zo dat de ene een stuk ruilt met de ander. Nee. Alles gaat gewoon in de strijd en het is de bedoeling dat iedereen nadien met een content gevoel naar huis gaat. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het werkt bijzonder goed.
Er wordt gepraat, gekeurd, gelachen, goedkeurend geknikt. Soms wordt er heftig van nee geschud. Soms heeft iemand een idee: een sjaaltje erbij. Was hier nu geen ceintuurtje voor? Heb jij dat vestje al eens gepast? Die kleur gaat u niet zo goed. Volgens mij ga jij daar goed mee staan. Een applausje. Iemand bloost.

Bij deze Tapas & Ropas voel ik mij blij. Ik wikkel mij in een stukje stof waarvan ik denk ‘Amai, dat is iets geks’, ik loop er mee naar een andere kamer en een achttal vrouwen kirren enthousiast dat ik er beeldig mee sta. Dan hoeft een mens niet te twijfelen.
Mijn buit van gisteren bedroeg vier rokken, drie broeken, drie topjes, een kleedje, twee ceinturen, een grote sjaal en een lederen riemtasje. Bovendien ben ik van een hele grote berg kleren vanaf die mijn leven alleen maar stoffiger maakte en mijn kleerkast (nog) onoverzichtelijker.
En het straffe is: dik of dun, groot of klein, er is altijd voor iedereen wel iets tof te vinden.

Laat mij een hele dag gaan shoppen en ik kom thuis met een of twee triestige twijfelgevallen, met zere voeten en met zonder geld. Bovendien is mijn zelfbeeld weer voor twee weken de pist in.

Mijn naaikunsten zijn nog té onderontwikkeld om als pakweg Oontje zoveel te produceren dat er weggeefacties gedaan worden, of zoals Mme Zsazsa die zoveel geweldige kleedjes en bevallige textieltjes maakt dat ze niet meer in haar kast zullen passen (vermoed ik toch) en dat ze die daarom ook maar begint weg te geven. Ik heb niet genoeg tijd (waar halen al die trendy naaiblogsters hun tijd en hun precisie?!) om te knutselen en ik bezit niet genoeg centen om mij van een personal shopper te voorzien om mijn garderobe regelmatig te vernieuwen. Maar ik heb nu dus wel een plek waar ik minstens even blij van word. Het is als het ware een personal shoppersteam! Bvoendien zijn mijn miskopen voor een ander een hit.
Vriendin Fenna, die ook aanwezig was, spreekt er ook over op haar blog: je bent wat je maakt en deelt. Maken, ruilen, delen. Ik heb niet alleen mijn stapel kleren gewisseld, maar ook nog eens van gedachten gewisseld met een stapel leuke grieten die ik voordien nauwelijks kende!

In mijne nieve rok, met mijn nief bloeske typt het toch wat prettiger ;-).

Zelfs gekwetsten kunnen met een nieuwe garderobe huiswaarts keren. Zonder Meir! Ziet hoe poezelig die teentjes zijn:

De mannen die een glimp van al het vrouwelijk schoon willen opvangen:

6 reacties

  1. een heel leuk en nuttig initiatief. zelf ben ik ook nogal een aanhanger van zo’n soort ‘recyclage’
    En alweer heel origineel in beeld gebracht!

  2. Hoi!
    Ik had nochtans mijn settingen verbeterd, want er waren nog mensen die me niet konden volgen. Ik heb nog eens gekeken en ik weet niet hoe ik het moet aanpassen :s
    Ik zal er straks nog eens aan sleutelen

  3. Toffe naam die tapas en ropas! Ik wil al een tijdje eens zo’n swishing proberen, maar dit lijkt me nog leuker. Misschien toch ook eens organiseren met de vriendinnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.