De koning van de wereld en zijn toile cirée

De koning van de wereld woont hier. Bij mij. Hij is iets groter dan 74 cm en hij is zot van rijstkoeken. Dat hij niet de erkenning krijgt die hij verdient frustreert hem wel wat, maar hij is vastbesloten om de wereld te onderwerpen aan zijn ijzeren greep.

Hij laat zich soms voeren op een rijtuig dat fiets heet. Hij zit vooraan, aan het stuur, waar hij de versnellingen controleert en de menigte toeschreeuwt. Vaak zit hij met beide handen in de lucht, zwaaiend of juichend. Hij geeft donderpreken die menig passant met ontzag en glimlach laat opzij deinzen.
Ik trap koning Boris de zijn wereld rond. Dan weer in eerste, soms in tweede, maar meestal in derde vitesse. Er wordt op de bel gehamerd als het niet snel genoeg gaat. De oerkreten die hij met zijn diepe bas de wereld in laat rollen zijn vooral een manier om potentiële uitdagers te laten sidderen van angst.

De koning weet ook wat het is om de wereld vanuit de hoogte te aanschouwen. Hij klimt – zonder vrees of aarzeling – van stoel op tafel en van tafel op kast. Hij oefent zich nog in het rechtop staan, maar ‘vanuit de hoogte doen’ gaat dus al best. De blauwe plekken van het vallen neemt ie er voor lief bij. Dat zijn onderdanen soms bijna een hartaanval krijgen van hun grote heerser plots balancerend op de rand van de afgrond te zien brengt hem niet uit zijn evenwicht. Hij weet alle obstakels te beklimmen en uit iedere hinderlaag te ontsnappen.

Hij brabbelt vele bevelen, maar eentje was vrij duidelijk: schommelen. Er moeten meer schommels zijn en er moet meer personeel komen om te duwen. De koning schuift zijn verpletterende verantwoordelijkheden even opzij als hij op zijn schommel zit. Maar zelfs als hij zich ontspant houdt hij altijd nog een oogje in het zeil. Hij zal immers geen onnozeliteiten dulden. Een haal met zijn klauw, enkele druppels schroeiende zever, of – oh rampspoed – een luier waar stront uit spuit. Mispak u niet, de maatregelen die deze koning soms treft, de straffen die hij kiest zijn absoluut meedogenloos. En ze worden zonder genade uitgevoerd.

Af en toe krijgt de King geschenken uit verre oorden. Om hem gunstig te stemmen. Zo kreeg hij vandaag – zonder dat hij ervoor met zijn skepter heeft moeten zwaaien – een prachtige bavet in toile cirée. Hooggeëerde onderdaan Oontje zag wat koning Boris nodig had: een eeuwig afwasbare privébavet. Haar noeste arbeid leverde dit bruikbaar kleinood op dat de koning in zijn schatkist kan bewaren. Hij kan het koesteren samen met de afgebeten blokken en de stuiterbal met lichtjes. We kunnen verwachten dat de koning overweegt om Oontje te ridderen. Maar hij slaapt er nog een nachtje over. En hij laat het heilig melkelixir hem raad geven…

Er zou onrecht gedaan worden moest deze bavet niet even in kleur getoond kunnen worden aan het grotere publiek. Een koning moet kunnen pronken met zijn rijkdom en zijn overmacht hé…

11 reacties

    • @ eddie: ik zal het hem eens vragen. ik weet niet of er echt al een officiële naam is, maar ik vermoed dat het iets als ‘rhaaaah’ zal zijn. en ben je zeker dat je er een trein naar zou willen pakken? Zijn gezag is nogal middeleeuws en hardvochtig 🙂 hij trekt u de haren zo van de kop…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.