Thuis

We hebben een huis. Nu ja. Een appartement.

Onder de dreiging van de dakloosheid stond dit gezinnetje een tijdlang onder een niet te miskennen spanning. Gedurende weken was mijn allereerste en allerlaatste activiteit van de dag het raadplegen van zowat alle immodingen die er op het internet de ronde doen. En ’s middag deed ik dat ook. Als we tenminste niet onderweg waren naar bezichtiging van huurhuisjes en appartementen. Meestal van bedenkelijke aard. En we selecteerden dan al behoorlijk kieskeurig.

Aangezien wij ook al menig koophuis bezocht hebben, mogen wij ons ondertussen hobby-bezichtigers noemen. Onze kinderen denken dat het erbij hoort, bij het leven: huisje kijken. We zagen de laatste vier jaar makkelijk twee- tot driehonderd woningen. Dan heb je al heel wat badkamers gezien. Dan heb je ongeveer een idee hoe de Vlaming leeft…

Voor de kinderen betekent het ‘huisjekijken’ meestal rennen door lege woonkamers, trappen op en af crossen, rondjes draaien in verlaten slaapkamers, vreemde geuren opsnuiven en naar de witte vlek kijken die een kast en een kader hebben achtergelaten in het gelig behang. En zeuren om naar huis te gaan. Tenzij er nog mensen in wonen met kinderen (en speelgoed). Dan beslisten de kinderen vaak ‘dit is een goed huis. Hier moeten we gaan wonen’.
Zij zagen de vuile elektrische kookvuren niet, de knetterende stopcontacten noch de vochtplekken. Zij malen niet om futiliteiten als prijs of ligging.

Ik heb tijdens onze zoektocht wel een paar dingen geleerd:
– als men rept van een ‘gezellige woning’, dan betekent dat vaak dat je moet proppen om met vier in een kamer te kunnen. ‘Charmant’ betekent: klein, en met hier en daar een krulletje.
– 120 m2 is 80m2.
– hoe meer superlatieven (prachtig! geweldig! ruim! mooi!) hoe triester meestal.
– om in een immokantoor te werken moet je een plakkerige handdruk hebben, gel in uw haar, en zo kunnen lullen dat je de potentiële huurders/kopers het gevoel geeft dat als zij het niet kopen/huren dat je het zelf wel wilt nemen.
– gelukkig zijn ze niet allemaal zo.
– ‘net gerenoveerd’ betekent vaak dat ze net alle authentieke elementen eruit hebben gehaald en trots zijn dat ze de oude parket hebben vervangen door een plastic laminaatje.
– laminaat is een soort ziekte.
– ‘toffe trendy buurt’ betekent meestal een toffe trendy buurt, die u de nadelen moet doen vergeten.
– ik ken Antwerpen ondertussen zo goed dat ik bijna als taxichauffeur aan de slag kan.
– slechte smaak is een veelvoorkomende aandoening.
– met acht op een slaapkamer van 2 x 2 is niet onmogelijk.
– hoed u voor immo’s met groothoeklenzen op hun fotograaf. Het lijken paleizen, maar het zijn in feite duivenkoten.

Wij zijn alleszins heel content met onze toekomstige woning. Het is nu nog wel een halve werf, maar we zijn blij. En dat het pas intrekbaar is in november terwijl we uit onze huidige woonst moeten op 1 oktober, vinden we ook niet erg. Een maandje dakloos. Boeiend! Ik zal er een spannend verhaal voor bedenken om het aan de jongens uitgelegd te krijgen. En hopelijk kunnen we achteraf dan eindelijk thuiskomen…

Maar ondertussen leert Boris skateboarden

Geeft hij de planten liever zelf water dan ernaar te kijken, maar kan het soms niet anders.

En leert Tadeusz ondertussen lijntjes te volgen…

(De drie laatste foto’s werden gemaakt op het terras bij mijn schoonouders aan zee. Wij hebben zo’n tof terras niet. Nog niet…)

17 reacties

  1. man, zo herkenbaar van die immo-mensen. maar leuk dat je iets hebt gevonden, hoop dat je er zo gelukkig zal zijn als wij hier zijn in dit dorpje. Ik vind Tadeusz zo on-kleuterig plots. Plots is hij precies zo klaar voor de lagere school

  2. Is het JK Rowling zo ook niet vergaan?

    Hoe dan ook, in die maand mogen jullie hier best in de bezemkast onder de trap komen logeren hoor. Ik zal er eens een foto van maken met mijn 10mm lens.

  3. Proficiat met jullie huis!
    Tenten hebt ge al: ge moogt mijn slaapmat en -zak lenen. En ik heb een paar jaar huisvesting gedaan op een OCMW, dus ge hebt ook al een persoonlijke maatschappelijk assistente 😉

  4. Iedereen vindt dat rondzwerven blijkbaar een eitje 🙂 Ik zou me vooral afvragen waar we naar toe moeten met al ons gerief slash bucht. Fijn dat je iets gevonden hebt. Met een tuintje om het teveel aan energie kwijt te kunnen ?

  5. @eddiefromohio: nee, geen tuintje. We een terras. En wel ruimte en licht. En die rommel die kunnen we waarschijnlijk al een maand vroeger in de kelder van ons toekomstig huis kwijt. Anders had ik het ook wat minder zien zitten. En de helft van die maand gaan we gewoon op reis. Appartementje huren in spanje. boekjes lezen. zwemmeke doen. appelsientje eten, sinterklaas bezoeken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.