Propere was en uitvoerverboden

Iedere dag wordt er hier in huis een race gelopen.
Worden er wolkenkrabbers gebouwd.
En oorlogen uitgevochten. Soms met zwaard. Soms voor echt.
De giraffen moeten op een rijtje staan.
De gele lepel moet. Niet de grote.
Decibels worden de lucht in gegooid. Als confetti.
Eerst moet er nog een olifantje op de trap gezet.
En dan een druppeltje weggeveegd.
En dan een muisje gehaald.
En dan pas schoenen aan.

Het gaat al beter.
De speelgoedbommen die de zonen laten ontploffen in huis beperken zich sinds er een speelgoeduitvoerverbod uit de kinderkamer heerst. Af en toe loopt het een beetje mis, als legoconstructies vermomd worden als cadeautjes voor mama. Of auto’s de voeten naar de schoenen moeten escorteren. Maar de allesverslindende kolk van speelgoed situeert zich toch vooral ter hoogte van de kinderkamer. Succes.

De hoek, die vroeger vooral diende om ouders te verwensen, tegen de muur te trappen en de ziel uit het kleuterlichaampje te kwelen, is niet meer zoals vroeger. Tegenwoordig is het een soort van strafkamp. We hebben er een eeuwige mand met propere was staan. In de hoek betekent nu: zoek maar alle onderbroeken eruit. En als ge niet oppast, de sokken ook!
De hoek is multifunctioneel tegenwoordig. Heil.

Het gaat al veel beter.
De nacht is niet langer een oord van ronddwalende kleuters/peuters die met dwingend gehuil alle slaap trachten te verjagen bij iedereen in een straal van twee kilometer rond ons huis. Dat ze er de meest bizarre slaapgewoontes op nahouden, daar heb ik geen last van. Ze doen maar op als ze mij laten slapen. Er zijn sporadisch al nachten waarbij mijn slaap ononderbroken is. Dat blijft bevreemdend. Anyhow: hoera. Triple.

Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar het is echt: het gaat al een beetje beter…
Die zandbak die er in hun schoenen zit, de erwtjes tussen de plankenvloer, de snottebellen aan hun mouw. Dat is voor fase twee van het zenuwstelsel.

79537522cafb11e2a8c722000a9e01c6_7

9d23821cd77b11e29f5b22000a1fbc74_7

59598f20d5e311e2ab6822000a1fb191_7

10 reacties

  1. De onderbroeken en sokken uitzoeken doet het hem bij ons nog steeds, straffer nog, ze beginnen het soms zelfs zo maar, spontaan te doen. En nu je het zegt, er was inderdaad ooit een tijd waarop ik me nooit afvroeg of ze rond middaguur nog steeds in bed liggen… Geniet van je kleine herwonnen momentjes!

  2. Dan heb ik toch echt een speciaal kind, hij lijkt elke dag wel een brazilaans straatkind,………altijd vuile handen en voeten en kleren me vlekken en ik wil je niet ontmoedigen maar hij is al 13,…..:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.