Nachtgedroedel

Dat ik dus een nieuwe functie heb. Waar ik een tweetal keer per week een nachtje voor wakker blijf…

Ik ben nachtbegeleider in de bijzondere jeugdzorg. Deze meisjes hebben over het algemeen heel wat sombere problematieken waar ze zelden de oorzaak van zijn. Soms liefdeloze achtergronden, opgegroeid in een leefwereld van onbetrokkenheid en met weinig humor. Ze krassen zichzelf. Ze ontwikkelen verslavingen. Ze willen bij mannen zijn die hen uitbuiten, en die hen belonen met giftige complimenten. Ze hebben dus weinig positieve bevestiging gehad in hun leven, weinig continuïteit, weinig eerlijke erkenning.

Wat de begeleiders hier overdag doen met deze meisjes vertrekt vanuit een soort engelengeduld. Warm, lief, betrokken. Hoe moeilijk deze pubers soms ook doen. Hoe onvoorspelbaar, hoe bijzonder, hoe vervelend, destructief ze soms ook zijn.

Ik heb deze meisjes nog niet zo vaak ontmoet tijdens mijn korte periode dat ik hier ben, maar soms doe ik een kleinigheid voor hen. Soms plooi ik een origami’tje. Soms schrijf ik gewoon een briefje met ‘goedemorgen’. Deze nacht was ik geïnspireerder. En als je een hele nacht hebt, dan kan je al eens wat prutsen…

madammekes9madammekes7madammekes5madammekes1madammekes4madammekes2

 

12 reacties

  1. Heerlijk. Daar kunnen ze alleen maar heel blij van worden! Ik zou zeggen: laat die creativiteit stromen: de dag met een lach kunnen beginnen is een geweldig kado dat je hen geeft!

  2. Ik vind ze ook geweldig die leuke ontbijtwensen, maar wat mij onmiddellijk opviel was het stickertje ‘mes 10’ … ik veronderstel dan onmiddellijk (misschien te snel) dat ze allemaal geteld en aanwezig moeten zijn?

    • @katrien: er was blijkbaar een idee om de messen te nummeren om te zien of er door automutulerende meisjes geen worden weggenomen, maar door ze te nummeren weet je eigenlijk nog niet of ze er allemaal zijn. Vandaag waren de labeltjes er al af. De scherpe messen zijn echter wel achter slot en grendel en de meisjes krijgen ook geen glas water mee naar de kamer of zo. Nu denk ik dat als je jezelf wil verwonden, dat er altijd wel middelen ter beschikking zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.