De Beek van dankbaarheid

Een van de overtuigingen die ik hardnekkig koester is dat dankbaarheid de kortste weg naar tevredenheid en geluk is. Een cliché, ik weet het, maar de kunst om dankbaar te zijn, en te blijven, is echter eentje die niet altijd zo eenvoudig te beheersen is. Het vraagt een zeker zelfbewustzijn, een vaardigheid om naar jezelf te kunnen kijken. En naar de gebeurtenissen om je heen. En bovendien telt het alleen als je een zekere leeftijd hebt. Want kleine kinderen kunnen nog gewoon gelukkig zijn. Omdat zorgen nog geen gaten in hun geruste hart heeft geknabbeld.

Tadeusz, die 11 is, moest gisteren nog eens hard wenen. Omdat hij boos was op zijn broer. Zijn jongere broer had hem verklikt. Tadeusz had een spelletje Agario gespeeld. Een spel dat hij van mij niet meer mag spelen omdat het zowel bergen tijd als hersenen opeet. Echt het méést dwaze spel ter wereld. En Boris was dat komen klikken tegen mij. En dat had geleid tot een dramatische ruzie. Eentje waarbij met de deur geslagen werd, en waarbij iemand zelfs ‘dikke stommerik’ geroepen had.

Ik probeerde Tadeusz even later uit te leggen dat de ruzie, de teleurstelling, en de tranen uiteindelijk, in een groter plaatje, een bron van geluk zullen worden. Want later zal hij zich geen enkel spel Agario meer herinneren. Hij zal niet met ontroering terugdenken aan dat ene spelletje, toen hij eens ‘heel groot was bij Agario’. Of melancholisch worden van toen hij eens bijna twee uur achter elkaar had gespeeld en wel vijftig keer opnieuw begonnen was. Maar hij zal zich wel dit soort conflicten herinneren. Waarbij hij ‘echte’ dingen voelt. Dingen die hem raken. En waarbij hij overduidelijk deel uitmaakt van een gezin, met een lastige broer, en waarbij hij een bepalend stukje is van een groter geheel. Het is een kunst om dankbaar te zijn voor de juiste dingen. (Hij was nog niet helemaal mee…)

Nu heb ik het geluk dat ik van nature nogal optimistisch ben en dat ik meestal echt gezegend met een prima gevoel van dankbaarheid. Ik ben echt een dankbare mens. Ik mopper wel hier en daar, en ik loop niet heel de tijd irritant blij te wezen of zo, maar ik beschouw mezelf wel als tevreden, gelukkig en verwend.

Een van de zaken waar ik deze week zo blij van werd was mijn bezoek aan De Beek. Een lokaal initiatief achter mijn hoek. Ze gaan op zoek naar alternatieven voor de wegwerpcultuur en het westers overdrijven. Ze denken na over duurzaamheid, respect en gezonder eten. Bij De Beek maken mensen eten met overschotten van supermarkten en groenten uit plukboerderijen vegetarische lekkernijen voor een vrije bijdrage. Je kan mee koken, de tafel dekken, wat praten of op je eentje komen eten. Hoogst gezellig en ze verarmen er met empathie en boerenverstand.

Afgelopen week waren we daar. Het eten was om van te smullen. De kinderen speelden. Er werd gelachen en gepraat. En daar was het dan: de eenvoudige dankbaarheid die maakt dat ik weinig meer behoef in mijn leven. Dat zijn de dingen die ik mee zal nemen in mijn oude dagen. Ik ga alle rekeningen, files, hoofdpijntjes en nijnagels vergeten zijn. Ik zal mij herinneren dat ik mijn zoon probeerde te troosten. Dat ik naast hem zat en dat we samen waren. Hij en ik.

(Voor wie meer info wil over De Beek en hun eerlijk voedsel, bezoek zeker hun site, schrijf in, en probeer het uit!)

IMG_5002[1]IMG_4964[1]IMG_4990[1]IMG_4977[1]IMG_4963[1]IMG_4960[1]IMG_4961[1]IMG_4962[1]

3 reacties

  1. Je overtuiging klopt helemaal en is wetenschappelijk onderbouwd door onderzoek van Bréné Brown: dankbaar kunnen zijn is één van de pijlers om gelukkig te zijn.

    Stiekem vind ik het ook wel fijn om mijn gefrustreerde zoontjes te troosten en dan met hem over het leven te praten. Niet omdat ik het fijn vind dat ze ontgoochelingen of frustraties tegenkwamen, maar omdat het quality time samen is, waar ik ze beter leer kennen en zij hopelijk mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.