Go Lisa!

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van uitgeverij Manteau. Of ik een boek wilde schrijven. Een jeugdboek. Voor meisjes tussen 13 en 16 jaar. Euhm… Ja?! Jaah!

Vanaf ik een jaar of tien was schreef ik regelmatig boeken. Heel erg serieus. Schriftjes vol. Op mijn elfde schreef ik een boek over een jongen die naar de toekomst reist. Per ongeluk. Omdat hij een Masti-cactus heeft. Die veroorzaakt tijdreizen. En dan maakt hij avonturen mee en luistert hij in de toekomst naar cassettes van Johntra Volta (ik dacht écht dat die mens zo heette en dat hij een zanger was!).
Toen ik veertien was schreef ik een fantasyverhaal. Een held die op queeste ging in zijn vreemde wereld en boosaardige vijanden moest trotseren. Natuurlijk. Na een bladzijde of tweehonderd had ik het hoofdpersonage zo in een penibele situatie geschreven dat ik totaal niet meer wist hoe ik ‘m daar moest uitredden. Het verhaal had een loopje met me genomen. Ik leerde toen dat je als schrijver niet altijd baas bent over het verhaal.
Ik schreef nog menig kortverhaal, artikeltjes, volgde schrijversacademie en bleef in feite altijd bezig met mijn pen. Eens iets voor Humo, een artikel voor Flair, vele blogposts enzovoort. Ondertussen heb ik heel wat ideeën voor manuscripten en nog vele plannen, maar het dagelijkse leven met kinderen en werken en duizend excuses staan steeds in de weg.

En nu komt de droom vanzelf op me af.

Hetgeen ik zal doen is weliswaar niet gewoon een boek schrijven. Ik zal me laten beïnvloeden door een driehonderdduizendtal meisjes, namelijk de leden van goSupermodel. De website is gelukkig meer dan de naam laat vermoeden, en biedt naast fora en chatrooms ook creatieve applicaties (tijdschriften maken, competities voor video en foto enz). Deze meisjes zullen het verhaal voor een stuk mee sturen en online heel wat zaken kunnen bepalen. Ik zal mij dus een ganse zomer bezighouden met een ineenboksen van dit boek/project. Want het moet af zijn op 1 augustus. Gelukkig krijg ik een coach van WPG (de uitgeversgroep)! Het zal een heftige zomer worden. Het boek zal ‘Lisa’ heten en alles wat er online mee te maken heeft zal de tag ‘goLisa’ van me krijgen.

Gisteren was er een stevige vergadering in Haarlem, met de mensen van de website en de mensen van Manteau. Dat verhoogt de druk wel! Ze menen het allemaal superhard, geloven er volledig in en gaan er voor. En ik zit daar dan… Stel je voor dat ik volgende week een mega-writersblock krijg. Of als blijkt dat ik alleen maar pure onzin kan schrijven. Of misschien word ik helemaal depressief. Maar ook al lijkt het allemaal een beetje te gek voor woorden, toch geloof ik ook dat het zal lukken en dat het geweldig zal worden…

Hier zie je het bewijs dat ze het echt menen. Bovendien: die Nederlanders hielden er een straf tempo van vergaderen op na. Drie uur efficiënt brainstormen, flowcharten en timeframen‘!

Ik heb thuis al serieus zitten zwoegen op een tijdlijn:

Maar als ik het er goed vanaf breng, dan zal de elfjarige Ysabje in mij toch wat juichen. Misschien steek ik er wel een personage ‘Johntra’ in…

40 reacties

 1. Waaw, dat is fantastisch zeg!
  Ik heb er mijn hele jeugd en een deel van mijn jongvolwassen leven van gedroomd om de tweede Thea Beckman te worden, maar ik heb mijn droom intussen opgegeven. Terecht, denk ik wel, want als ik dan lees wat jij al allemaal hebt geschreven in je leven, dan besef ik maar al te goed dat ik gewoon de drive niet heb.
  Dus weet je wat, maak jij mijn dromen waar, oké? Word jij maar jeugdschrijfster in mijn plaats! Ik wens je heel veel kracht en vertrouwen en fantasie en vrijheid en energie en magie!!!
  Liefs,
  Lies

 2. Dat vind ik nu eens topnieuws voor de literaire wereld. Ook al heb ik geen dochters, het boek zal op mijn boekenplank staan! Kei veel succes ermee. Ik ben blij dat je talent ook door kenners wordt gezien. Geniet ervan!

 3. Oke, ik ben jaloers. Ik heb er altijd van gedroomd om boeken/artikels te schrijven voor kinderen en jongeren. En gij gaat dat gewoon doen. Op vraag zelfs, zo cool!!! Wauw, maar echt wauw!!!! Proficiat Ysabje, ge gaat dat goed doen, ik ben daar zeker van.

  En als ge een assistente nodig hebt, ik ben geweldig goed in koffie gaan halen enzo 😉

 4. super hé ! een writersblock ? Gij ? Maar enfin, gij schrijft hier de ene parel van een blogpost na de andere…. het is allang duidelijk dat gij een creatief iemand zijt : dat zie je terug in je schrijfsels en je fotografische … euh, dinges….. :-). Ga er voor ! En succes !

 5. Een boeeeeek, wat geweldig! Denk de droom van heel veel mensen.
  Succes met het denkproces en het vloeken op writersblocks, ik ben al benieuwd naar het resultaat!

 6. Dat is fantastisch! Ik ben ervan overtuigd dat je over het talent beschikt om dat project tot een goed einde te brengen. Maar het zal toch wel superspannend worden.

 7. Waw, knap! Ik ben nog niet verder geraakt dan boeken redigeren 😉 Go for it, geniet ervan, en hou ons een beetje op de hoogte van hoe het gaat.

 8. Toevallig of niet helemaal (geboeid geraakt door je foto’s) op je blog terecht gekomen, hoe gaat het met Lisa? Ben heel nieuwsgierig geworden. Zalig om je te lezen en je foto’s te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.